Vrijeme:

Komunikacija
Public account
  PRO Zona
1307 kredita
Kupi kredite
Trenutno ste na javnom nalogu. Ako želiš igrati ili se priključiti diskusiji, morate se prijaviti. Ako ste novi korisnik, moraš se prvo registrirati.

  Vodič

874 598 058
Osvoji besplatne kredite!
Sledeća utakmica
HC Sudkovia Žilina
Liga
21.6.2021 18:00

00
00
01
HRS
MIN
SEC
Kako početi?

Evo nekoliko savjeta kako bi vaš start na PowerPlaz Manager-u bio lakši.

 • Obavezno pročitajte vodič. Možete naći dosta korisnih informacija. Ceo vodič se nalazi u informacionom meniju ili u gornjem desnom uglu kao individualna ikona. Klikom na ikonu odvešće vas u vodič skrin
 • Podesi svoje linije, uključujući specijalne timove poput igrač više i igrač manje. Ne zaboravite postaviti kapitena i alternative kapitena takođe. Nema ništa gore od automatskih podešenih timova da igraju vaše utakmice.
 • Treniraj svog igrača na takav način da su mu atributi pogodni za poziciju na kojoj igra.
 • Izgradi svoje objekte i arenu s namjerom. Ne graditi ono što ti dođe prvo na umu, ali napravi planove unaprijed. Imati na umu da je klubu potrebna različita oprema i objekti u ranijim fazama nego u kasnijim fazama.
 • Finansije su važne ali samo u određenom iznosu. Zadrži određenu sumu novca u rezervi, ali ostatak ulaži u arenu i objekte.
  Pažnja! Ako je tim u dugovima više od 21 dan, vlasnici tima će te otpustiti. Poslije sedam dana u dugu, viđećeš poruku u hokej nalogu koja će te obavjestiti o slaboj financijskoj situaciji u klubu. Klupske financije se provjeravaju samo tokom noćnog ažuriranja.
 • Zapošljavanje osoblja će imati veliki utjecaj na objekte gdje rade. Nemojte zaboraviti da ih edukujete i trenirate. Ali budite oprezni, činjenica je da bolje osoblje ima veću platu i mogu vas dovesti do finaniskih problema.
 • Prednost prave taktike može odlučiti jednu ujednačenu utakmicu. Ne zaboravi da podesih svoju taktiku po postavi koju koristiš i prema svom sledećem protivniku.
 • Igranje meča s 'visokom' važnošću može povećati učinak tima, ali igrači mogu se umoriti na kraju sezone i gubiti utakmicu za utakmicom kada je najbitniji dio sezone. Stoga, pametno birajte važnost utakmice.
 • Loguj te se u igru češće, jer svom timu trebate. Ako igrate svaku utakmicu sa istom postavom i taktikom, protivnik će vas lako 'pročitati'. Menadžer koji se ne prijavi na svoj ​​tim više od 21 dana dobiće otkaz od vlasnika tima. Menadžeri se uvjek otpuštaju u 23:50 časova.
 • Skoro svaka stranica u igri ima kratak tekst koji objašnjava osnovne alate. Potrudite se da čitate te tekstove svremena na vrijeme, oni su napisani na uprošćenom načinu i pomoći će vam da razumijete mehanizam osnovne igre.
Nazad na vrh

Sistem igranja

Sezona

     Svaka sezona na PowerPlay Manager-u trajaće 16 tjedana, 112 dana. Prvo, regularna sezona traje 13 nedjelja i svaki tim igra 38 utakmica. Svaka liga ima 20 timova. Dani za utakmicu u regularnoj sezoni su Ponedjeljak, Srijeda i Petak.

     Poslije regularne sezone prvih 8 timova kvalifikuju se u plejof za pozicije od 1 do 8. Dani za plejof utakmice su Petak, Poneđeljak, Utorak i Srijeda. Plejof se igra u tri serije sve do finalnih pozicija koe određuje sve timove. To znači da timmovi koji su eliminisani u četvrtfinalu i polufinalu dalje nastavljaju u plejofu za konačne pozicije.Plejof šampion je promovisan u višu ligu. Odigraćete rundu promovisanja.

     Timovi ocijenjeni od 9-og do 16-og mjesta u regularnoj sezoni igraju plejof za finalni poredak. Taj plejof je izuzetno važan, jer timovi koji završe na 13-om, pa do 16-og mjesta igraće sa finalistima iz niže lige i probati izbjeći ispadanje.

     Timovi koji su rangirani na 17-om i 20-om mjestu, poslije regularne sezone automatski ispadaju u nižu ligu, a njih zamjenjuju šampioni iz te lige. Svejedno, ti timovi koji ispadaju se bore u doigravanju za poziciju od 17-og do 20-og mjesta.

     Svaka liga ima četiri lige ispod u kojima se raspoređuju timovi koji su ispali. Ako neka liga nema svih četiri liga ispod nego, primjer, samo jednu, onda će se u tu ligu prebaciti samo tim koji je bio na 20. mjestu. U tom slučaju tim koji je bio 19. će igrati utakmicu za ostanak.

     Plejof određuje konačan plasman u ligi. Veoma je važno završiti na što boljoj poziciji. Generalni sponzor i medijski sponzori nude darežljivije ugovore za sledeću sezonu bolje plasiranim timovima.

     Pažnja! Svi plejof mečevi se igraju po nok-aut sistemu gdje najbolje rangirani timovi uvjek igraju sa najlošije plasiranim. To znači da, ako timovi koji su rangirani na prvom, četvrtom, šestom i sedmom mjestu prošli u drugu rundu plejofa, prvi će igrati sa sedmim a četvrti sa šestim. Kostur plejofa prikazan na plejof strani je aktivan i menja se poslije svake runde u zavisnosti od rezultata, čak i ako se čini da prvi treba da igra sa četvrtim.

     Baraž se igra u tri serije. Utakmice se igraju poneđeljak, utorak i srijedu posljednje neđelje sezone. Prednost domaćeg terena u trećoj utakmici (ako je posebno) imaćete tim iz više lige.

Rangiranje

Regularna sezona ima sljedeći sustav bodovanja:
Regularna pobjeda: 3 boda
Pobjeda poslije produžetaka: 2 boda
Poraz poslije produžetaka: 1 bod
Regularan prolaz: 0 bodova

     Ako su dva ili više timova izjednačena po poenima na kraju regularne sezone, rangiranje se odlučuje na osnovu bolje gol razlike (dati minus primljeni golovi). Ako su timovi i dalje izjednačeni, drugi kriterij je veći broj datih golova i na kraju ukupni timski rejting.

Sistem lige

     U vrhu je samo jedna divizija. Onda su 4 divizije u drugoj razini i broj divizija se množi s četiri za svaki nivo. Zato postoje 16 divizija u trećoj razini 0,64 u četvrtom 0,256 petom itd.. Divizije su napraljene kombinacijom rimskih i arapskih brojeva. Primjerice II.3 znači da je broj divizije tri u drugom nivou.

Regrupisanje liga

     Na kraju svake sezone je regrupisanje u ligi dva najniža nivoa lige u izabranoj zemlji. To znači da će suvišne lige biti zatvorene i aktivni timovi će biti koncentrirani u najmanji mogući broj liga. Regrupisanje je neophodno kako bi se igra održtala zanimljivom i kako bi se izbjegao veliki broj timova bez menadžera. Tijekom regrupisanja može se dogoditi da neki timovi iz niže lige budu promovirani u višu.

Nazad na vrh

Vrijeme u igri

     Vrijeme prikazano u gornjem djelu stranice je srednjeevropsko vrijeme ili vrijeme vremenske zone koje ste izabrali u podešavanjima. Noćno ažuriranje je uvjek u 5:00 po srednjeevropskom vremenu. Datum i dan sezone su samo dvije stvari koje se ažuriraju tokom noćnog obračuna.

     Utakmice kluba se igraju u 18:00 časova. Utakmice reprezentacija se igraju u 20:00 ili 20:30 časova.

Nazad na vrh

Tim

Broj igrača u timu

     Minimalni broj igrača u momčadi je 17. Maksimalni broj je neograničen. Međutim, ako imate više od 40 igrača, moraćete da plaćate dnevnu naknadu hokejaškoj asocijaciji. Naknada za svakog dodatnog igrača je 5% kombiniranih plata svih igrača. Što više igrača imate u timu, više ćete plaćati za osiguranje. Ako broj igrača padne ispod 17, vlasnici tima će Vam dati otkaz. Ako tim nema makar 17 slobodnih igrača, utakmica će biti izgubljena.

Ukupni timski rejting

     Ukupni timski rejting je jedan od najvažinjih pokazatelja dugoročnih performansi tima. On utječe na popularnost među fanovima i sponzorima. Poslije svake sezone timski rejting opada za 30 posto. Timski rejting raste s dobrim rezultatima i sve vrste utakmica, uključujući i prijateljske, imaju uticaja.

     Ako se tim promiče u nivo lige u kojoj nije igrao prije, njegov ukupan timski rejting biće smanjen za samo 20% na kraju sezone.

     Ukupni timski rejting ima značajan uticaj na posjećenost mečeva i timovi sa većim rejtingom obično dobivaju bolje ponude od generalnog sponzora i medijskog sponzora.

     Samo ukoliko izgubite u regularnom dijelu, ukupni timski rejting neće biti povećan. Povećanje ukupnog timskog rejtinga je veće ukoliko tim ostvari dobar rezultat protiv jakog protivnika.

Timovi bez menadžera

     Postoje dvje vrste timova bez menadžera. Prva vrsta su timovi označeni sa simbolom †. Ovi timovi su iz nekog razloga izgubili menadžera. Druga vrsta su timovi koji imaju tekst Tim bez imena u svom nazivu. Ovi timovi još uvek nisu imali menadžera.

     Ukoliko tim nema menadžera, obično može biti dodjeljen novom menadžeru ukoliko se nalazi na najnižem nivou lige. Ukoliko je broj liga u najnižoj ligi manji od drugog nižeg nivoa, timovi bez menadžera na drugom nižem nivou takođe mogu biti dodjeljeni novim menadžerima.

     Ukoliko je tim igrao najmanje dvje sezone sa istim menadžerom, ne može biti dodjeljen drugom menadžeru bez obzira na nivo lige. Tim kao ovaj će biti zamjenjen Timom bez imena tokom sljedećeg sezonskog obračuna ukoliko se nalazi ili je ispao u ligu gde timovi mogu biti dodjeljeni novim menadžerima.

Snaga tima

     Napravili smo niz pokazivača koji se zovu Snaga tima da laše odrediš snagu protivničkog tima i uporediš je sa svojim timom. Ovi pokazivači pokazuju snagu tima u odrećenim kategorijama na osnovu postave koja je igrala u poslednjoj utakmici. Ocjena golmana, Odbrana i Napad se zasnivaju na osobinama ograča koji su igrali na ovim pozicijama u poslednjoj utakmici. Na njih takođe utiče pravilna pozicija tvojih igrača, njihova sezonska energija itd. Šutinjae pokazuje sposobnost igrača da da gol i u direktnoj vezi je sa njegovom osobinom šutiranja, Upozorenje! Ovi pokazivači nemaju uticaja na učinak tvog tima u igri! Oni samo pokazuju snagu tvog tima u poslednjoj ligaškoj utakmici a ne za sledeću.

Iskustvo menadžera

     Svaki menadžer dobiva iskustvo automatski igranjem igre regularno. Svaki dan kada se prijavite na nalog svog tima dobivate jedan bod za menadžersko iskustvo. Za tri dana neaktivnosti gubite jedan poen. Dok ne dosegnete do 11 poena ne gubite ništa za neaktivnost. Čim stignete do ovog nivoa nećete pasti ispod njega. Broj bodova koji imate određuju Vaš nivo iskustva. Što je veći nivo, bolje su Vam beneficije. Upozorenje! Iskustvo je vezano za Vaš tim i ukoliko izgubite svoj ​​tim, morat skupljati iskustvo ponovno od nule.

Nivo menadžera u zavisnosti od iskustva

NivoPoeniBenefikacije
novajlija0-10---
početnik11-50opcija za kupovinu ili prodaju igrača ili članova osoblja, opcija za uzimanje pozajmice, opcija glasanja za selektora reprezentacije
amater51-100opcija uzimanja male pozajmice, PRO paket za 7 dana, opcija kandidovanja za selektora reprezentacije
Profesionalac101-300opcija uzimanja srednje pozajmice
veteran301-600opcija za podizanje velike pozajmice
stručnjak601+opcija uzimanja maksimalne pozajmice


Nazad na vrh

Kalendar

Moj kalendar

     U tvom kalendaru možeš vidjeti popis tvojih utakmica za cijeli mjesec. poslje klika na polje kalendara, možeš vidjeti više opcija, poput sumiranje utakmice u tom danu u velikom kalendarskom polju. Cijela regularna sezona je prikazana na godišnjem kalendaru. Plejof utakmice su raspoređene poslije završetka regularne sezone ili prethodnih plejof serija.

Kalendar protivnika

     Na kalendaru tvog protivnika, možeš vidjeti njegovu listu mečeva. Dane koje možeš koristiti da izazoveš tim na prijateljsku utakmicu je markirano ikonom zelenog hokejaškog igrača. Ta ikona označava da ti, a ni tvoj protivnik nema utakmicu u tom danu i možete igrati jedan protiv drugoga.

Nazad na vrh

Izazovi

     Možeš izazvati protivnika na prijateljsku utakmicu preko njegovog/njezinog kalendara. Dani koje možeš koristiti da izazoveš tim na prijateljsku utakmicu označeni su ikonicom zelene boje igrača. Ova ikona ukazuje na to da ni ti ni protivnik nemate zakazanu utakmicu za taj dan i možete da igrate jedan protiv drugog. Važno je znati da ne možeš da šalješ izazov danas za danas. Ako želiš da otkažeš prijateljsku, to moraš da uradiš najmanje dva dana prije utakmice.

     Možete izazvati protivnika na prijateljsku utakmicu sa ili bez produžetaka. Utakmica sa produžecima se mora završiti pobjedom jednog od timova, tako da u slučaju neriješenog rezultata utakmica odlazi u produžetke. Ukoliko ni jedan tim ne postigne pogodak u produžetku, utakmicu će odlučiti penali.

     Prednost domaćeg terena se ne pominje na prijateljske utakmice.

Nazad na vrh

Finansije

     Prihodi ekipe dolaze sa više izvora. Osnovni prihod od prodaje ulaznica. Cijene ulaznica nisu podesive i cijena ulaznice je 400 za svaku ligu. Drugi izvor prihoda je prodaja suvenira. Broj prodanih suvenira ovisi uglavnom o posjećenosti, popularnosti igrača i broja prodavaonica za fanove u areni. Ipak, više prihoda dolazi od generalnog sponzora, medijskog sponzora i zakupa loža.

     Novac zarađen od prodaje karata u prijateljskom meču se djeli. Tako da će oba tima koja učestvoju u meču imati po polovinu iznosa dodatu na svoj račun. Prihodi od prodaje ulaznica za Nacionalni kup se takođe dijele na pola za oba tima.

Generalni sponzor

     Svaki tim ima valjani ugovor s generalnog sponzora po dolasku novog menadžera. Sponzorskeponude za sezonu dogovaraju se na kraju svake sezone. Klub dobija tri ponude na svakoj od tri dana za redom. Ako prihvati bilo koju ponudu, klub neće dobiti dalje ponude. Ako ne prihvati jednu od devet ponuda, vlasnici će potpisati sponzorski ugovor s fiksnim nedeljnim prihodom bez bonusa na sljedeći dan.Uopšteno sponzorski ugovor je potpisan za cijelu sljedeću sezonu.

     Postoje tri različite vrste sponzorske ponude.Prvi tip se temelji na redovitim neđeljnim isplatama. U drugoj vrsti ugovora, neđeljne uplate su niže, ali ćete dobiti financijske bonuse nakon svake lige pobjedom. To se odnosi i na regularnom dijelu, razigravanju, doigravanju plasman i ispadanje / promociju krugu. Možete dobiti bonuse i za pobjede u produžetku ili jedanaesteraca. U trećem tipu ponude, vaša prva potreba odabrati ciljnu poziciju što mislite da je unutar svoje ekipne sposobnosti.Viši cilj, više novca možete zaraditi, ali i veći rizik da neće postići cilj.Bonus za poziciju u ligi isplaćuje 5 puta u sezoni (dan 23, 44, 67, 88 and 104 ove sezone). Ako niste na ciljnoj poziciji ili više na dan, bonusu neće biti isplaćeni.

     Ugovori s bonusima možete pregovarati kroz sezonu. Ako imate drugu vrstu ugovora, a vi ne radite kako se i očekivalo, možete prebaciti na prvi tip na pola puta kroz sezonu. Vaši neđeljni prihod će rasti, ali neće dobiti bonuse za pobjede više. Ako imate treću vrstu ugovora, možete prebaciti na prvi tip ili promijeniti ciljnu poziciju kroz sezonu. Ako je tvoj tim pomjeren u drugu ligu u toku regrupacija liga i ti potpišeš novi ugovor sa bonusima, možeš ponovo da pregovaraš o ugovoru prva dva dana sezone.

     Iznos novca koji se dobija od generalnog sponzora je uglavnom pod uticajem: u ukupnom poretku u nedavno završenoj sezoni, u ukupnom rejting kluba i na razini ljudske resurse i ekonomskog odjela. Prva ponuda stiže zadnjeg četvrtka u sezoni koja je dan 109 ove sezone.

     Sponzori također uzimaju u obzir to da li je tvoj tim napredovao ili je ispao iz lige. Ako je tvoj tim promovisan u viši rang, mođeš očekivati ​​bolje ponude. Sa druge strane, ako je ispao, ponude će biti lošije. Sponzori obraćaju posebnu pozornost na to kako tvoj tim pristupa ključnim utakmicama u vezi sa promocijom ili baražem. Ukoliko saznaju da je tvoj tim igrao ove utakmice zančajno oslabljen, to će se odraziti na njihove ponude na kraju sezone. Ove ključne utakmice su četvrtfinale plejofa, kao i polufinale i finale, prva runda plejofa za rangiranje od 9. do 16. mjesta i također utakmice baraža za promociju / ispadanje.

     Učestvovanje ili kvalifikovanje za međunarodne kupove takođe će privući bolje ponude od sponzora. Na kvalitetu ponuda utječe i razina Vaše lige. Broj ligaških nivoa u državi može takođe uticati na ponude sponzora. Sponzori su više spremniji da ulažu u državama sa većim brojem liga.

     Vi imate mogućnost prihvatiti ili odbiti bilo koji od ponude. Stare ponude su otkazane nakon dolaska novih.

Medijski sponzor

     Kao i sa generalnim sponzorom, tim već ima važeći ugovor s medijskim sponzorom nakon dolaska novog menadžera. Medijsko sponzorstvo za predstojeću sezonu se pregovaraju na kraju svake sezone. Klub prima tri ponude za tri uzastopna dana. Ako prihvatite prvu ponudu, klub neće primati daljnje ponude. Ukoliko ne prihvatate bilo koje od tri ponude, vlasnici će potpisati ugovor s novim medijskim sponzorom sljedećeg dana čak i bez vašeg odobrenja. Ukupna svota ponuđena od medijskog sponzora je podijeljena na redovite nedjeljne isplate koje se prenose na račun kluba svake srijede. Da bi vam pomogli u donešenju odluke, ljudski resursi i ekonomska služba će davati svoje preporuke za svaku ponudu. Iznos novca koji dobivate od medijskog sponzora je uglavnom pod utjecajem: konačnog plasmana u tekućoj sezoni, ukupnog timskog rejtinga, razine ljudskih resursa i ekonomske službe i kapaciteta arene. Upozorenje! Ponude medijskih sponzora su zasnovane na trenutnom kapacitetu arene. Sektori pod izgradnjom se ne računaju. Prva ponda stiže poslijednjeg četvrtka u sezoni koji je 109 dan sezone.

     Medijski sponzori takođe uzimaju u obzir je li tvoj tim promovisan ili ispao u nižu ligu. Ako je tvoj tim promovisan u višu ligu, možeš očekivati ​​bolju ponudu. S druge strane ukoliko je ispao u nižu ligu, ponuda će biti lošija. Medijski sponzori obraćaju posebnu pozornost na pristup tvog tima ključnim utakmicama za promociju ili baraž. Ukoliko saznaju da je tvoj tim igrao značajno oslabljen, to će se odraziti na njihovu ponudu na kraju sezone.

     Učešće ili kvalifikovanje u internacionalnim kup takmičenjima će takođe povući bolje ponude od medijskih sponzora. Na kvalitetu ponude također utječe i razina vaše lige. Broj ligaških nivoa u državi može takođe uticati na ponude medijskog sponzora. Medijski sponzori su više spremniji da ulažu u državama sa većim brojem liga.

     Svaki put kada dobiješ ponudu imaš mogućnost da prihvatiš ili odbiješ ponudu. Nova ponuda će doći čak i ako nije odbijena prethodna ponuda. Prethodna ponuda je odbijena automatski prilikom dolaska nove ponude.

Lože

     Kada izradnja lože bude završena, vlasnici tima je automatski izdaju nekoj kompaniji do kraja sezone. Kompanije onda šalju nove ponude na kraju sezone. Klub će dobiti tri ponude u tri dana. Ako prihvatiš prvu ponudu, klub neće dobijati nove ponude. Ako ne prihvatiš ni jednu od tri ponude, vlasnici tima će izdati ložu novoj kompaniji sledećeg dana bez tvog odobrenja. Lože sezakupljuju za cijelu sezonu. Suma koju je ponudio zakupac će se podjeliti na nedeljne isplate,koje će biti prebačene na račun kluba svake srijede. Kako bi ti pomogli, ljudski resursi i ekonomska služba će dati svoju preporuku za svaku ponudu. Na količinu novca koju dobiješ od zakupa lože utiču: rangiranje u ligi, ukupni timski rejting, razinu ljudskih resursa i ekonomske sužbe kao i nivo tribina. Prva ponda stiže poslijednjeg četvrtka u sezoni koji je 109 dan sezone.

     Zakup loža takođe ovisi od toga da li je tvoj tim promovisan ili ispao u nižu ligu. Ako je tvoj tim promovisan u višu ligu, možeš da očekuješ ​​bolju ponudu. S druge strane ukoliko je ispao u nižu ligu, ponuda će biti lošija. Zakup loža zavisi posebno od pristupa tvog tima ključnim utakmicama za promociju ili baraž. Ukoliko je tvoj tim igrao značajno oslabljen, to će se odraziti na njihovu ponudu na kraju sezone.

     Učestvovanje ili kvalifikovanje za međunarodne kupove će također donijeti bolje ponude od tvrtki za zajam loža. Na kvalitetu ponuda također utječe i razinu lige u kojoj si. Broj ligaških nivoa u državi može takođe uticati na ponude loža. Postoji veća potražnja loža u državama sa većim brojem liga.

     Svaki put kada dobiješ ponudu imaš mogućnost da prihvatiš ili odbiješ ponudu. Nova ponuda će doći čak i ako nije odbijena prethodna ponuda. Prethodna ponuda je odbijena automatski prilikom dolaska nove ponude.

Novčana nagrada

     Timovi mogu zaraditi više novca od nagrada. Nagrade se dodjeljuju za rangiranje na kraju sezone, za rangiranje poslije plejofa kao i za statistiku igrača. Nagrade ovise od konačnog rangiranja momčadi i / ili igrača kao i od razine lige i ukupnog timskog rejtinga svih timova u ligi.

     Novac od nagrade za rangiranje u reguralnoj sezoni i za vodeće pozicije u statisticu igrača se dodaju u noćnoj kalkulaciji poslije zadnje odigrane utakmice u regularnoj sezoni. Novac od naknade za rangiranje poslije plejofa se dodaje u kalkulaciji poslije zadnje plejof utakmice. Novčana nagrada za promociju u višu ligu se dodjeljuje u isto vrijeme kada i nagrada za konačno rangiranje poslije plej-ofa. Novčana nagrada za promociju kroz baraž se dodjeljuje za vrijeme obrade utakmice poslije poslednje utakmice za promociju.

Pozajmice

     U slučaju da Vaš klub namjerava graditi arenu i kupuje igrače, ali je financijska situacija loša, postoji mogućnost pozajmice novca iz banke. Treba biti razuman, budući da bankovni kredit ima i dodatnu kamatu, koja se treba nadoknaditi. Istovremeno možete izvući samo jedan kredit! Pozajmice se može vratiti ranije ali samo ako imate dovoljnu količinu novca na svom računu. Što prije vratite pozajmicu, manje ćete potrošiti na plaćanje kamate.

     Postoji 6 vrsta pozajmice u zavisnosti od pozajmljene količine. Za svaku vrstu pozajmice moraš da imaš određeni nivo menadžerskog iskustva. Što veću količinu novaca želiš da pozajmiš, potreban ti je veći nivo menadžerskog iskustva.

Nazad na vrh

Igrači

Karakteristike

     Najvažnije karakteristike igrača su njegovi atributi. Svaki igrač ima sedam osnovnih atributa: Na golu, Odbrana, Napad, Šut, Tehnika, Dodavanje i Agresivnost. Svaki od ovih atributa ima svoj kvalitet koji je urođen i ne mogu se menjati tokom karijere. Možete viđeti samo kvalitet igrača protivnika timova, sve dok ga ne budete skautirali. Kvalitet atributa odlučuje sposobnost jednog igrača kako bi se poboljšala data vještina.

Karakteristike

A - Vrijednost atributa koristi se da odredi trenutnu sposobnost igrača.
B - Kvalitet atributa koristi se da odredi sposobnost igrača da poboljša trenirani atribut.

     Igrači na različitim pozicijama koriste različite kombinacije vještina. Za golmana najvažnije vještine su ocjena golmana, tehnika i dodavanje. Za odbrambene su obrana, dodavanje i agresivnost. Za centra one su napad, tehnika i dodavanje. Za krilo su napad, tehnika i agresivnost. Vještina šuta je neophodna za postizanje golova i važna je za sve klizače.

     Možeš vidjeti preciznu vrijednost na dvije decimale povlačenjem miša preko atributa u profilu igrača. Kvalitet svake vještine je prikazan sivom bojom pored vrijednosti vještine. Ako je igrač skautiran, prikazani kvaliteti su točni i ispisani zelenom bojom.

PozicijaPrimarni atributSekundarni atributSekundarni atribut
GolmanGolmanTehnikaDodavanje
OdbranaOdbranaDodavanjeAgresivnost
CentarNapadDodavanjeTehnika
KriloNapadTehnikaAgresivnost


     Igrač može doći do svoje optimalne performanse ukoliko je trenirao navedene kombinacije atributa. Za uspješnost igrača je uglavnom je najbitniji primarni atribut. Npr.. 'Na golu' za golmana. Ostali atributi takođe imaju uticaja na performansu igrača ali mnogo manjoj mjeri.

     Igrači s osobinama 180 - 25 - 25 ili 70 - 90 - 90 / gdje je prva osobina primarna a druge dvije sekundarne nije dobar za danu poziciju kao igrač s osobinama 120 - 30 - 50. Slično kao i igrač s osobinama 130 - 90 - 30 ili 80 - 80 - 80 nije dobar kao igrač s osobinama 100 - 80 - 50.

Opis osobina:

Golman: Ovu osobinu koriste samo golmani. Ona predstavlja sposobnost golmana da zaustavi šut na gol. Visoka vrijednost ove osobine pomaže da ima dobar procenat odbrana.

Odbrana: Ovu osobinu koriste svi igrači da zaustave protivnika tako što mu neće dati da napravi gol šansu. Najviše je koriste odbrambeni igrači ali isto tako je korisno i za napadače koji pomažu odbrambenim igračima u timu.

Napad: Osobina napada pokazuje sposobnost efektivne igre u zoni napada. To pokazuje sposobnost igrača da napravi šansu za postizanje gol i takođe pokazuje koliko često će igrač sa dobre pozicije za postizanje gola. Igrači sa slabijom osobinom napada često biraju da dodaju čak i kada bi trebali da šutiraju. Za odbrambrene igrače to pokazuje sposobnost da pomažu i napadačima u timu.

Tehnika: Ova osobina je veoma univerzalna. Golmani je koriste kako bi povećali svoj pocenat odbrana zahvaljujući boljim reakcijama i dobrim postavljanjem. U odbrani najviše je potrebno zaodbrane jedan-na-jedan. Ona pomaže odbrambrenim igračima zahvaljujućim dobrim baratanjem sa štapom i dobrom brzinom. Tehnika takođe pomaže da se osvoje fejsofove.

Dodavanje: Ova osobina je bitna karakteristika svih igrača isto kao itehnika. Za golmana, ova osobina predstavlja njegovu sposobnost da koristi štap, ne samo za dodavanje, nego i da eliminiše protivničke šanse za gol. Za klizače ona predstavlja sposobnost da šalju normalne pasove i da stvore priliku sa dobrim pomjeranjem paka i igrim. Dodavanje, pored ostalih stvari, pomaže igračima u igri sa igračem više da naprave šanse za gol zahvaljujuđi brzim i oštrim dodavanjem paka. Ovaj atribut se takođe koristi za fejsof.

Agresivnost: Agresivnost uglavnom koriste odbrambeni igrači i krila. Odbrambeni je koriste da svojom fizičkom igrom zaustave napadača s pakom. Bez dovoljno agresivnosti, protivnik će lako probiti vašu obranu. Krila, s druge strane, koriste ovaj atribut kako bi se svojom fizičkom snagom izborili da dođu u priliku za gol. Ovaj atribut također pokazuje sposobnost igrača da igraju presing. Ipak, ona ima i negativnu stranu. Igrači sa visokom agresivnošću i slabijom tehnikom često prave prekršaje.

Šutiranje: Osobina šuta je važan za sve igrače, osim za golmana, za postizanje golova. Što viši procenat šuta, to je veća mogućnost da igrač iskoristi svoju gol šansu. Odbrambeni sa dobrim šutom biće naklonjen pogađanjem više golova sa mjesta.

Omiljena strana

     Igrači imaju svoje omiljene strane leda gdje vole igrati. Takođe postoje univerzalni igrači koji mogu igrati na svim stranama leda. Nije bitno koju omiljenu stranu ima igrač na poziciji centra i golmana ali lijevo krilo i lijevi obrambeni trebaju igrati igrači koji preferiraju lijevu stranu. Također za desno krilo i desnog braniča preferiraju igrači kojima je omiljena strana desna. Ukoliko je igrač na pogrešnoj strani, njegove vještine ne ispoljava potpuno.

Dužina karijere

     Još jedna bitna karakteristika igrača je duljina njegove karijere. Dužina karijere pokazuje koliko dugo će igrač napredovati. Dužina karijere ima sedam nivoa. Ako igrač dostigne najniži nivo (0/6), on prestaje da napreduje i njegove osobine počinju da opadaju. Brzina opadanja osobina se povećava s godinama.

     Dužina karijere se obnavlja jednom u toku sezone za vrijeme sezonske kalkulacije. Dužina karijere nikada ne može biti veća, ali može ostati na istom nivou duže vrijeme. U kasnijim godinama, ova vrijednost opada brže.

Popularnost

     Svaki igrač ima određeni nivo popularnosti, koja pokazije kako je popularan kod fanova. Popularnost raste sa njegovim igranjem i sa njegovom pozicijom u ligaškoj statistici. Popularnost brže raste u višim divizijama. Nivoi popularnosti od najmanjeg do najvećeg su: Nepoznat, Poznat, Popularan, Cjenjen, Slavan, Zvezda, Svjetska zvijezda i Superstar. Postoje dvije glavne prednosti dobivanja popularnog igrača u momčadi. On utječe na posjetu i na prodaju suvenira.

     Upozorenje! Popularnost igrača može takođe opasti. Što je veća popularnost igrača, više bodova popularnosti gubi poslije loše utakmice. Ovo se ne odnosi na prijateljske utakmice i turnire koji nemaju utjecaja na popularnost igrača.

Energija

     Energija igrača je pokazana sa dva broja-trenutna energija i sezonska energija. Ovo je pokazano u sledećem formatu: npr. 80/100. Prvi broj pokazuje trenutnu energiju igrača, tj. energija koju igrač ima u datom trenutku. Drugi broj je sezonska energija i to je maksimum energije koji igrač može da dostigne tokom sezone. Sezonska energija opada sa brojem odigranih utakmica. Ona opada brže ako su utakmice odigrane sa visokom važnjošću. Zbog toga sezonska energija ne može da poraste. Ona se dopuni do maksimuma na početku nove sezone, poslije glavne sezonske kalkulacije. Energija igrača je vrlo važna jer nizak nivo energije smanjuje učinak igrača u utakmicama. Svaki igrač, čija trenutna energija opadne poslije utakmice, dopuni se do maksimalne sezonske energije automatskim procesom regeneracije.

     Trenutna i sezonska energija igrača opada na temelju njihovog vremena na ledu. Igrači koji igraju više minuta će manje trenirati od onih koji su igrali manje tog dana. Golman koji je odigrao cijelu utakmicu će izgubiti isto onoliko energije koliko i igrač koji je igrao 15 minuta.

Tablica ispod pokazuje opadanje sezonske energije igrača koji je bio na ledu 15 minuta ili golmana koji je igrao cijelu utakmicu bazirano na važnosti utakmice (pod uslovom da se važnost nije mijenjala tokom utakmice).:

Vrsta igre Veoma nizak Niska Normalno Visoka Veoma visok
Prijateljske utakmice i turniri 0.02 0.05 0.10 0.20 0.30
Takmičarske igre 0.10 0.25 0.50 1.00 1.50

Bilješka: Ligaške utakmice, nacionalni kup, međunarodni kupovi i nacionalne timske utakmice (osim prijateljskih utakmica) su takmičarske utakmice.

Iskustvo

     Iskustvo se dobiva igranjem utakmica. U većim težim utakmicama, više iskustva igrač dobija. Iskustvo direktno utječe na igračeve karakteristike u utakmicama. Važnost utakmice takođe utiče na iskustvo koje se dobija. Što je veća važnost više iskustva igrač dobija.

     Iskustvo koje igrači dobiju zavisi od vremena provedenog na ledu. Rezervni golman takođe dobija manji procenat iskustva čak iako se nepojavi na ledu.

Povrjede

     Hokej je grub sport, dakle pvrjede su sastavni dio. U PowerPlay Manager-u maksimalna duljina oporavka je 28 dana. Međutim, ozljede koje traju do dva tjedna su češće. Na učestalost povreda u Vašem timu utiče dosta faktora. Tim sa velikim brojem igrača će logično imati više povreda. Imaćete manje povreda i oporavak će trajati kraće, ako imate visok nivo medicinskog centra i ako zaposlite dobre doktore.

     Igrači koji imaju manje od 6 dana do potpunog oporavka imaju status dan-za-dan. Ovi igrači mogu biti uvršteni u postavu, ali što su udaljeniji od potpunog oporavka, biće lošiji na terenu. Možeš da namjestiš ukoliko želiš da tvoji dan-za-dan igrači budu automatski uvršteni u postavu. Pažnja! Ova podešavanja se odnose samo na igrače koji će biti povređeni. Podešavanje za trenutno povređene igrače mora biti namješteno posebno za svakog igrača.

Otpuštanje igrača

     Ako igrač kome je ukupan rejting veći od 250 bude otpušten ili njegov ugovor istekne, on će automatski biti na tržištu. Ako je njegov ukupan rejting manji ili jedank od 250, igrač će se penzionisati. Ukoliko menadžer ne produži ugovor sa slobodnim igračem koji nije primio druge ponude od ostalih klubova, igrač će u penziju.

Igrači reprezentacije

     Ako je igrač u reprezentaciji i njegov klub izgubi menadžera, igrač će automatski biti poslan na tržište, bez obzira na njegov ukupni rejting.

Nazad na vrh

Ugovori

     Početnički ugovori sa igračima iz sportske akademije su potpisani od 56 do 168 dana. Ako ste stekli igrača preko tržišta, dužina njegovog ugovora je u trajanju od 112 dana. Ukoliko ne želite da nastavite ugovor sa nekim od igrača, isključite produženje ugovora na Igrač-Ugovori stranici. Druga mogućnost da se oslobodite igrača je poništenje ugovora u profilu igrača. Međutim, ako raskinete ugovor morate platiti 50% od preostalog ugovora koji igrač ima kao nadoknadu.

     Ukoliko slobodnom igraču ističe ugovor a on ne zahtjeva nikakav dodatni bonus, njegov ugovor će se automatski produžiti u slučaju da je automatsko produženje ugovora aktivirano. Dužina novog ugovora zavisi od tipa slobodnog igrača, odnosno njegovih godina.

     Upozorenje! Automatsko produženje ugovora je isključeno kada je opcija APU namještena na "Ne".

     Plata igrača zavisi od vrijednosti najviših atributa, iskustva, popularnosti i nivoa lige. Viša liga znači i veće troškove za plate igrača. Strani igrači imaju 25% veće plate od domaćih igrača. Svi igrači se smatraju lokalnim igračima u svjetskoj ligi, bez obzira kom regionu pripadaju.

     Plata članova osoblja zavisi uglavnom od vrijednost najjače osobine, a manje od vrijednosti drugih osobina. Članovi osoblja iz viših liga su skuplji.

Slobodni igrači

     Nakon dostizanja određenih godina, igrač dobija status slobodnog igrača i može primiti ponude za ugovor od drugih timova. Postoje tri vrste slobodnih igrača:
 • Ograničen slobodan agent
  Igrač koji je napunio 26 godina i čiji ugovor istječe za 14 dana. Ovakav igrač ima pravo da pregovara o ugovoru s drugim momčadima. Njegov novi ugovor će biti sastavljen od bonusa za ugovor i dnevne plate koja se računa standardno. Ugovor će trajati 336 dana (3 sezone). Timovi mogu slati ponude od 14 do 8 dana prije isteka ugovora. Zatim će trenutni tim imati 7 dana da pošalje istu ponudu kao i ona koja je trenutno najveća. Za trenutni tim je dovoljno da plati 15% do 70% najveće ponude kako bi zadržao igrača (točan broj ovisi o broju sezonskih bonusa isplaćenih igraču). Ako trenutni tim ne pošalje ili ne može poslati ponudu, igrač će potpisati ugovor s timom koji je poslao najveću ponudu. Njegov bivši tim dobiva 50% od cijene ugovora kao kompenzaciju za gubitak zabranjenog slobodnog igrača.
 • Grupa 1 Neograničen slobodan agent
  Igrač koji napuni 29 godina i čiji ugovor istječe za 14 dana. Ovaj igrač ima pravo da pregovara o ugovoru s drugim momčadima. Njegov novi ugovor će biti sastavljen od bonusa za ugovor i dnevne plate koja se računa standardno. Ugovor će trajati 336 dana (3 sezone). Timovi mogu slati ponude od 14 do 8 dana prije isteka ugovora. Zatim će trenutni tim imati 7 dana da pošalje istu ponudu kao i ona koja je trenutno najveća. Za trenutni tim je dovoljno da plati 35% do 90% najveće ponude kako bi zadržao igrača (točan broj ovisi o broju sezonskih bonusa koji su plaćeni igraču). Ako trenutni tim ne pošalje ili ne može poslati ponudu, igrač će potpisati ugovor s timom koji je poslao najveću ponudu. Njegov bivši tim ne dobiva nikakvu kompenzaciju, jer je igrač dozvoljen slobodan igrač.
 • Grupa 2 Neograničen slobodan agent
  Igrač koji napuni 32 godine i čiji ugovor istječe za 14 dana. Ovaj igrač ima pravo da pregovara o ugovoru s drugim momčadima. Njegov novi ugovor će biti sastavljen od bonusa za ugovor i dnevne plate koja se računa standardno. Ugovor će trajati 112 dana (1 sezona). Timovi mogu slati ponude od 14 do 8 dana prije isteka ugovora. Zatim će trenutni tim imati 7 dana da pošalje istu ponudu kao i ona koja je trenutno najveća. Za trenutni tim je dovoljno da plati 35% do 90% najveće ponude kako bi zadržao igrača (točan broj ovisi o broju sezonskih bonusa koji su plaćeni igraču). Ako trenutni tim ne pošalje ili ne može poslati ponudu, igrač će potpisati ugovor s timom koji je poslao najveću ponudu. Njegov bivši tim ne dobiva nikakvu kompenzaciju, jer je igrač dozvoljen slobodan igrač.

Sezonski bonusi

     Svake sezone možeš platiti bonuse maksimalno četvorici igrača ispod 25 godina, za koje misliš da će biti bitni igrači za budućnost tvog kluba, kako bi zadobio njihovu lojalnost. Sezonski bonus je 10 dnevnih plaća igrača i za svaki bonus, igrač ti daje 5% popusta za potpisivanje ugovora kada postane slobodan igrač. To znači da je maksimalni broj bonusa koji igrač može dobiti tijekom karijere 11 (od 15 do 25 godina starosti). Na ovaj način možeš da dobiješ popust do 55% na potpisivanje ugovora. Ovi bonusi nisu javni.

Nazad na vrh

trening

     Postoje nekoliko faktora koji utiču na efikasnost treninga. Najbitniji je nivo treninga i regeneracije i osoblja koja radi tu. Što bolji kvalitet trninga atributa, brži je napredak. Kada dužina karijere opadne i igrač bude stariji, mogućnost treninga je slabiji. Igrač koji provodi više vremena naledu mora se više regenerisati, a samim tim manje će trenirati poslije utakmice. Regenerisanje je automatsko. Igrači koji igraju utakmice imaće manje trening napredak u odnosu na igrače koji su odmarali. Neodstatak treninga biće nadoknađen iskustvom koju su stekli igranjem utakmice i imaće značajan uticaj na perfomansu igrača. Bolji objekat regeneracije pomaže da se igrač bolje regeneriše poslije utakmice i njihov trening nedostatak upoređivajući sa igračima koji su odmarali, opada! Atributu su podjeljeni na (Napad, dodavanje i šut) i odbranu (Na golu, odbrana, agresivnost i tehnika). Ako igrač trenira napad, treneri primjenjuju njihove osobine na napad. Regeneracija igrača zavisi od fizioterapeuta i njihovih sposobnosti regeneracije odbrane.

Nazad na vrh

Tržište

     Ukoliko želite da pojačate svoju postavu za odrećeni tip igrača ili Vam treba radnik, tržište Vam daje šansu da ga nađete. Tržište radi kao aukcija i dobija menadžer koji je poslao najveću ponudu. Ako netko pošalje novu ponudu i ima još manje od minute do kraja roka, onda se rok pomiče za još jednu minutu. Nakon isteka roka, transferi su završeni u intervalu od jednog sata, što znači da ćete dobiti igrača ili radnika ubrzo nakon krajnjeg roka.

     Za svaki transfer postoji minimum od 5% poreza od cijene transfera koji je plaćen hokejaškoj asocijaciji, sa minimalnim porezom od 10 000. Porez od 5% cjene transfera je određen za prvih 10 igrača prodatih u proteklih 112 dana. Ukoliko vaš tim ima više od 10 prodatih igrača u proteklih 122 dana, porez će se povećati za 2% za svakog igrača nakon desetog prodatog. Maksimalni porez je 50% od prodajne cijene. Porez uvjek plaća tim koji prodaje igrača i plaća se čak i ako niko ne ponudi novac za igrača. Ukoliko igrač nije prodat, samo će 5% od početne cijene oduzeti vlasniku (minimum 10,000 i maksimum 5,000,000).

     UPOZORENJE: Ako kupiš novog igrača, nećeš moći ga prodaš sljedećih 50 dana. Ovo se ne odnosi na igrače iz sportske akademije i početne igrače.

     Ista pravila o transferima se odnose i na članove osoblja. Broj prodaja se računa posebno za igrače i članove osoblja. To znači da naknada za transfer igrača nije povezana s naknadom za transfer članova osoblja.

     Kako biste mogli da kupujete ili prodajete igrače i članove osoblja morate imati makar 11 poena menadžerskog iskustva. Razlog za to je sprječavanje mogućeg varanja i kako bismo zaštitili nove menadžere da donesu pogrešne odluke.

Predostrožnost: Član osoblja koji ima manje od 11 dana do penzije ne može biti postavljen na tržište.

Slobodni igrači

     Zabranjeni i dozvoljeni slobodni igrači su istaknuti na tržištu. Za ove igrače vrijede drugačija pravila. Možeš poslati samo 1 ponudu svakom slobodnom igraču. Ne nudiš novac timu, nego igraču kao cijenu potpisivanja ugovora. Slobodan igrač prihvata ponude klubova 14 do 8 dana prije isteka njegovog ugovora. Sve ponude su povjerljive.

     Igrač bira najveću ponudu i onda daje svom trenutnom timu 7 dana da pošalje jednaku ponudu. To može varirati na temelju statusa slobodnog igrača i njegove lojalnosti klubu. Čak iako igrač izabere tvoju ponudu, to ne znači da će potpisati ugovor za tvoj klub. Da li ćeš uzeti igrača ili ne, ovisi o tome hoće li njegov trenutni klub platiti ili ne.

     Ako igrač dobije više jednakih ponuda, on bira tim iz lige s većim prosječnim rejtingom. Ako je i dalje izjednačeno onda bira tim sa većim ukupnim timskim rejtingom.

     Ako uspiješ da kupiš zabranjenog slobodnog igrača, potpisaćeš ugovor sa njim na 336 dana (sezone) i njegov bivši klub dobija kompezaciju u iznosu od 50% ugovora. U slučaju grupe 1 dozvoljenih slobodnih igrača, dužina ugovora je takođe 336 dana (3 sezone), ali njegov bivši klub ne dobija nikakvu kompezaciju. Grupa 2 slobodni igrači uvjek potpisuje ugovor samo na 112 dana (1 sezona).

Predostrožnost: Igrač koji postane slobodan agent za manje od 9 dana ne može biti stavljen na tržište igrača (manje od 23 dana prije isteka ugovora)

Nazad na vrh

Arena

     Na početku, svaki klub ima malu arenu sa kapacitetom od 400 gledatelja i svim tribinama na prvom nivou, bez sjedala. Arena ima 8 sektora označenih s A do H. Možeš graditi različite vrste u svakom sektoru s različitom opremom. Tablica ispod pokazuje pregled vrste tribina i njihovog kapaciteta i dostupne opreme.

Nivo Vrsta tribine Minimalni kapacitet Maksimalan kapacitet Bife Restoran Loža Pres centar Prodavnica za fanove
1 Male za stajanje 50 100 1 0 0 0 1
2 Srednje za stajanje 100 200 1 0 0 0 1
3 Velike za stajanje 150 250 1 0 0 1 1
4 Male za sjedenje 200 300 2 0 0 1 2
5 Srednje za sjedenje 250 450 2 0 0 1 2
6 Velike za sijedenje 300 600 2 1 0 2 2
7 Jednospratne multifunkcionalne 400 800 2 1 1 2 3
8 Dvospratne multifunkcionalne 600 1,500 3 1 1 2 3
9 Trospratne multifunkcionalne 1,000 2,500 3 1 1 2 3

     Što bolje tribine, veća posjeta može da se očekuje​​. Naravno, cijena raste s većim novo i vrijeme gradnje takođe se povećava, kao što možete vidjeti na tabeli:

Vrsta tribine Minimalni kapacitet Maksimalan kapacitet Minimalna cjena Maksimalna cijena Građenje
(Dana)
Povećanje kapaciteta
(Dana)
Min/maks dnevni troškovi
Male za stajanje 50 100 - 35,000 - 1 170/240
Srednje za stajanje 100 200 270,000 420,000 5 3 540/840
Velike za stajanje 150 250 1,100,000 1,700,000 10 5 2,200/3,400
Male za sjedenje 200 300 3,500,000 5,000,000 25 13 7,000/10,000
Srednje za sjedenje 250 450 6,000,000 10,000,000 40 20 12,000/20,000
Velike za sijedenje 300 600 10,500,000 18,000,000 55 28 21,000/36,000
Jednospratne multifunkcionalne 400 800 17,400,000 27,800,000 70 35 34,800/55,600
Dvospratne multifunkcionalne 600 1,500 24,800,000 50,000,000 85 43 49,600/100,000
Trospratne multifunkcionalne 1,000 2,500 38,000,000 81,500,000 100 50 76,000/163,000

     Ako imate određenu vrstu tribina i njen kapacitet i dalje može biti povećan, a vrijeme potrebno za povećanje kapaciteta je pola vremena koje je potrebno za izgradnju ove vrste tribina.

     Možete graditi razne dodatke na svakoj vrsti tribina. Barovi i restorani dovešće više ljudi u areni. Trgovina za fanove povećat prihode od prodaje suvenira. Lože se mogu dati u zakup i donose dodatne prihode klubu. Pres centri omogućavaju novinarima da prenose izvještaje sa utakmica što povećava motivaciju kod igrača za njihov bolji rad. Neke vrste dodataka mogu se nadograditi na najskupljim tribinama. Želite izgraditi bolje tribine, morate najprije srušite postojeće i onda gradite nove. Nakon rušenja dobićete nazad 50% novca od vrijednosti tih tribina i dodataka. Jedino tada ćete moći gradite nove tibina. Pažnja! Tijekom gradnje taj sektor tribina neće imati gledaoce na utakmicama.

     Druge nadogradnje arene uključuju parking, semafor, osvjetljenje i zvuk i kvalitet leda koje se takođe mogu poboljšati. Sva ova poboljšanja pomoćiće oko povećanja posjete. Svaki nivo parkinga dozvoljava 500 parking mjesta. Možeš maksimalno nadograditi do 2,500 parking mjesta.

Dodaci izgradnje u vremenu trajanja po danima:


Nadogradnje arene Trajanje izgradnje
Bife 15
Prodavnica za fanove 15
Pres centar 15
Restoran 30
Lože 30
Parking 15
Semafor 30
Kvalitet leda 30
Osvjetljenje i zvuk 30

Cijena opreme povećava se s razinom tribina gdje se grade:

Nivo tribina Cjena Dnevni troškovi
1 5,000 10
2 15,000 30
3 75,000 150
4 210,000 420
5 425,000 850
6 765,000 1,530
7 1,260,000 2,520
8 1,680,000 3,360
9 2,857,500 5,715

Cijene nadogradnje arene:

Nivo Parking Semafor Kvalitet leda Osvjetljenje i zvuk
1 2,000,000 4,000,000 4,000,000 4,000,000
2 4,000,000 8,000,000 8,000,000 8,000,000
3 6,000,000 12,000,000 12,000,000 12,000,000
4 8,000,000 16,000,000 16,000,000 16,000,000
5 10,000,000 20,000,000 20,000,000 20,000,000

Dnevni troškovi za održavanje nadogradnje arene:

Nivo Parking Semafor Kvalitet leda Osvjetljenje i zvuk
1 4,000 8,000 8,000 8,000
2 8,000 16,000 16,000 16,000
3 12,000 24,000 24,000 24,000
4 16,000 32,000 32,000 32,000
5 20,000 40,000 40,000 40,000

Posjeta

Naposječenost utiču sljedeći faktori :
 • Kvalitet arene
 • Nivo tribina
 • Oprema za tribine (uglavnom za osveženje)
 • Nivo semafora
 • Kvalitet leda
 • Nivo osvjetljenja i zvuka
 • Broj parking mjesta
 • Pozicija Vašeg tima u ligi
 • Pozicija protivnika u ligi
 • Nivo lige
 • Ukupni timski rejting
 • Popularnost Vaših i protivnikovih igrača
 • Derbi utakmica (utakmica između timova iz istog regiona)
     Ako odigraš ligašku utakmicu na veoma nisku ili nisku važnost i ne pobjediš u utakmici fanovi će to zapamtiti pa onda postoji mogućnost da ne žele da prisustvuju sledećoj domaćoj ligaškoj utakmici. Opadanje u posjeti će biti veće ako igraš na veoma niskoj važnošću a manje opadanje će biti ako igraš sa niskom važnošću. Takođe broj utakmica koje odigraš na nisko ili veoma nisko će biti uračunat. Ako pobjediš, važnost utakmice neće uticati na posjetu date utakmice. Takođe ako ti je tim mnogo slabiji od protivničkog, fanovi će oprostit čak iako ste igrali na veoma nisku ili nisku važnost.

Nazad na vrh

Objekti

     Jedan od važnih dijelova hokejaškog kluba su objekti. Postoje sedam vrsta objekata. U početku svaki klub imaće svaki objekt na prvom nivou. Postoje 15 nivoa za svaku vrstu objekta i viši nivoi imaju veću potrošnju za održavanje. Duljina izgradnje i cijena povećava se u svakom nivou.

Nivo objekta Trajanje izgradnje (Dana) Cjena Dnevni troškovi
1 - - 300
2 2 300,000 600
3 5 450,000 900
4 9 750,000 1,500
5 14 1,200,000 2,400
6 20 1,950,000 3,900
7 27 3,150,000 6,300
8 35 5,100,000 10,200
9 44 8,250,000 16,500
10 54 13,350,000 26,700
11 65 21,600,000 43,200
12 77 34,950,000 69,900
13 90 56,550,000 113,100
14 104 91,500,000 183,000
15 119 148,050,000 296,100

Vrste objekata

 • Objekat treninga - Objekat treninga pruža priliku gdje igrači mogu trenirati i dobijati iskustvo što je više moguće. Možeš angažovati člana osoblja - trener povećava uticaj na objekat treninga.
 • Objekat regeneracije - Mečevi umaraju igrače, pa zbog toga ne mogu efikasno da treniraju. Građenjem objekta za regeneraciju možes izbjeći ovaj problem. Možes zaposliti članove osoblja - fizioterapeut povećava uticaj objekta za regeneraciju. Dobar objekat regeneracije i njegovo osoblje takođe pomažu efikasnost treninga igrača koji ne igraju, ali u manjoj mjeri.
 • Ljudski resursi i ekonomska služba - Lakši pregovori sa sponyirima, efikasnija prodaja suvenira, zapošljavanje boljih članova osoblja ili brže skautiranje tvojih igrača kao i igrača tvojih protivnika se dobijaju ovim djelom. Možeš zaposliti člana osoblja - menadžer povećava uticaj ljudskih resursa i ekonomske službe.
 • Centar održavanja - Svaka arena u svijetu ima troškove i kratka je sa vremenom. Da smanjiš svoje troskove oodržavanja i onemogućiš veća uništenja od strane huligana, trebaš izgraditi centar za održavanje. Možeš angažovati člana osoblja - čuvar arene povećava uticaj na centar za održavanje.
 • Centar za obuku - Ako želiš da tvoje osoblje nastavi unapređivanje i trening, moraš da ulažeš u centar za edukaciju. Možeš angažovati člana osoblja - predavača, koji poboljšava uticaj centra za edukaciju.
 • Akademija sporta - Nivo svoje sportske akademije određuje kakve će juniore klub donijeti. Što je veći nivo, to ce više juniore biti i bolje pripremljeni. Tvoji seniori će takođe ići u sportsku akademiju gdje će u kampu povećati svoje vještine brže. Možes angažovati člana osoblja - sportski direktor povećava uticaj na sportsku akademiju.
 • Medicinski centar - Povrede su nesreća za svaki tim. Da se smanji mogućnost od povreda i ubrza oporavak igrača poslije povreda možeš izgraditi medicinski centar. Možes angažovati člana osoblja - doktor ppovećava uticaj na medicinski centar.


Nazad na vrh

Osoblje

     Objekti imaju uticaj čak i ako nemate zaposlenog tamo. Međutim unajmljivanjem osoblja daju veliki dodatni uticaj. Svaki objekat može imati maksimalno dva člana osoblja. Glavni član osoblja ima veći uticaj nego pomoćnik. Ako ne označite poziciju člana osoblja, on nema uticaj na objekat. Možeš imati do 8 članova osoblja u svakom objektu.

     Kandidati šalju svoje prijave za posao sami i Vaši ljudski resursi i ekonomska služba procjenjuju ove prijave jednom nedjeljno. Broj prijavljenih raste s razinom ljudskih resursa i ekonomske službe. Takođe je i pod utjecajem Vaših menadžera i njihove sposobnosti skautinga. Međutim, garantuje Vam se bar jedan podnosioc zahtjeva za posao a možete dobiti čak 4 kandidata u isto vrijeme.

     Kandidati se generišu prvi put kada ih pogledate. Međutim, ako ih ne vidite u posljednjoj grupi sezone prije kraja sezone, kandidati će se generisati automatski prije početka nove sezone.

     Tablica ispod prikazuje broj potencijalnih članova osoblja prema razini ljudskih resursa i ekonomske službe.

Nivo objekta Minimum Maksimum
1 1 1
2 1 1
3 1 1
4 1 2
5 1 2
6 1 2
7 1 2
8 2 3
9 2 3
10 2 3
11 2 3
12 2 4
13 2 4
14 2 4
15 2 4

     Tributi od osoblja su pod uticajem nivoa objekta. Ako je recimo objekat treninga na nivou 10, vi ćete dobiti bolje osoblje za taj posao nego osoblje na trening objektu nivoa 3. Ako ne zaposlite osoblje na tu poziciju, uskoro će biti prodležon novi kandidat od strane upravnog odbora.

     Član osoblja uvijek potpisuje ugovor za narednih 112 dana. U slučaju da ne želiš da produžiš njegov ugovor, isključi opciju automatskog produženja ugovora na njegovom profilu na sranici Članovi osoblja. Takođe, možeš da otpuštiš člana osoblja tako što ćeš raskinuti ugovor. Svakako, ukoliko raskineš ugovor moraćeš da platiš pola od preostale vrijednosti ugovora ako kompenzaciju. Takođe možeš ga postaviti i na tržište.

     Kandidati mogu biti od 50 do 55 godina. Svaki član osoblja odlazi u penziju sa 61-om godinom, što znači da nećeš moći da produžiš njegov ugovor. Svaki član osoblja ima dvije osobine i svaka od njih ima svoju kvalitet. Pravi kvalitet osobina možeš vidjeti samo kada skautiraš člana osoblja.

 • Trener je član osoblja koji radi u trebning centru. Njegovi atributi su:
  • Treniranje odbrane – ovaj atribut predstavlja sposobnost igrača koji trenira odbrambene atribute (Na golu, odbrana, agresivnost i tehnika).
  • Treniranje napada – ovaj atribut predstavlja sposobnost treniranja napadačkih atributa igrača (Napad, šut i dodavanje)
       Ako tvoj igrač trenira, na primjer, napad, onda će procenat poboljšanja biti povećan sa većom efikasnošću trenera u napadu. Efikasnost osobina je procentualan uticaj tvog osoblja u svojim objektima. Maksimalna efikasnost je zato 100%. Ova efikasnost ovisi o vrijednosti pojedinačne osobine glavnog člana osoblja i njegovog asistenta. Maksimalna vrijednost osobina člana osoblja je 100, što znači da najbolji član osoblja može imati 200 bodova u osobinama.

 • Fizioterapeut je član osoblja koji radi u centru za regeneraciju. Njegovi atributi su:
  • Obnavljanje odbrane – ovaj atribut predstavlja sposobnost igrača koji trenira defanzivne atribute(Na golu, odbrana, agresivnost i tehnika).
  • Obnavljanje napada – ovaj atribut predstavlja sposobnost regeneracije igrača koji trenira napadačke atribute (napad, šut, dodavanje).
 • Menadžer je član osoblja koji radi u centru za ljudske resurse i ekonomiju. Njegovi atributi su:
  • Skautiranje - ovaj atribut predstavlja sposobnost da se napravi precizna procjena o kvalitetu igrača, osoblja i ona takođe utiče na brzinu izviđenja. Atribut takođe dozvoljava više kandidata za posao.
  • Marketing - ovaj atribut ukazuje na sposobnost boljeg pregovaranja sa generalnim i medijskim sponzorima.
 • Čuvar arene je član osoblja koji radi u centru za održavanje. Njegovi atributi su:
  • Služba sigurnosti - ovaj atribut ukazuje na sposobnost da se eliminiše vandalaizam u areni i time smanje troškovi održavanja tribina i njihove opreme.
  • Održavanje - ova osobina predstavlaj mogućnost popravke objekata, a samim tim i smanjenje troškova za održavanje objekata.
 • Predavač je član osoblja koji radi u centru za edukaciju. Njegovi atributi su:
  • Trening vještine - ovaj atribut predstavlja sposobnost treniranja sledećih članova osoblja: Menadžer, sportski direktor i čuvar arene.
  • Praktičan trning - ovaj atribut predstavlja sposobnost treniranja sledećih članova osoblja: Trener, fizioterapeut i doktor.
  Predavači treniraju takođe i obje njohove osobine se primenjeuju tokom njihovog treninga!

 • Sportski direktor je član osoblja koji radi u sportskoj akademiji. Njegovi atributi su:
  • Trening omladinaca - ovaj atribut predstavlja mogućnost da pruži više juniora iz sportske akademije. Atribut takođe utiče na kvalitet igača koji doazi iz juniorske škole.
  • Trening igrača - ovaj atribut pokazuje sposobnost organizovanja trening kampova za više igrača i omogućavanje boljeg treninga u kampu.
 • Doktor je član osoblja koji radi u medicinskom centru. Njegovi atributi su:
  • Sprečavanje - ovaj atribut predstavlja mogućnost kako bi smanjili broj ozleda svojih igrača.
  • Lječenje - ovaj atribut predstavlja sposobnost brzine regeneracije od povreda igrača.

     Napomena - ukoliko imate objekte sa većim nivoom, kandidati za posao će vjerovatno imati veće osobine!

Nazad na vrh

Skautiranje

     Kvalitet osobina tvojih igrača i članova osoblja su samo trenutno procijenjeni u početku sezone. Točna procjena ovisi od nivoa nadogranje vaših objekata gdje to osoblje radi. Vrijednost osobina je vidljiv sve tvoje igrače i osoblje ali možeš jedino vidjeti celoukupan rejting igrača i osoblja protivničkih timova.

     Ako želiš znati točnu vrijednost kvalitete osobina tvojih igrača ili članova osoblja, trebaš ih skautirati sa ljudskim resursima i ekonomskom službom. Podaci o kvalitetu osobina neskautiranim igrača i članova osoblja se redovno ažuriraju na osnovu podizanja nivoa ljudskih resursa i ekonomske službe i sa poboljšanjem menadžera koji rade u ovom dijelu.

     Možete takođe skautirati igrače i članove osoblja iz drugih timova da bi pribavili više informacija o njima. Da bi skautirao igrača ili člana osoblja idite na njegov lični profil i dodajte ga na listu za skautiranje. Brzina skautiranja ovisi od razine objekta ljudskih resursa i ekonomske službe kao i osoblja koje u tom objektu radi. Ako unklonite nekog popisa za skautiranje prije nego što je ono gotovo, trebaćete poslije da ga skautiraju ispočetka. Ako ga spustite niže na popisu, dotadašnje skautiranje tog igrača će biti sačuvano. Kada skautira igrače i osoblje svog ili tuđeg tima, znaćete njihove točne vještine i kvalitete.

Nazad na vrh

Centar za obuku

     Osoblje može biti trenirano i poboljšati ih u centru edukacije. Stopa poboljšanja zavisi od kvaliteta osobine koje osoblje trenira, nivoa centra za edukaciju i od kvaliteta predavača u centru za edukaciju. Predavači se mogu trenirati na isti način kao i svi članovi osoblja. Poboljšanje stope osoblja, kao i igrača zavisi o kvalitetu osobine koju trenira. Za razliku od igrača čiji su maksimalni atributi ne ograničeni, osoblje može imati najveću vrijednost 100 za bilo koji atribut. Kada član osoblja ima atribut na nivou 100, time daje svoj maksimum.

Nazad na vrh

Akademija sporta

     Mlade nade treniraju i vježbaju u sportskoj akademiji. Sportski direktor redovito šalje igrače na probu u glavni tim. Možete da prihvatite i na taj način zaposlite igrače koji se nalaze u probnom periodu, ili možete da ih odbijete, ali se u tom slučaju nikada neće vratiti. Napominjemo da ako ne prihvatite ove igrače, oni će nestati kada stigne nova grupa igrača. Uz sve veći nivo vaše akademije i direktora, biće više talenata koji dolaze na probu. Maksimum je 5 igrača u jednoj seriji.

     Tabela ispod prikazuje broj potencijalnih igrača prema nivou akademije sporta.

Nivo objekta Minimum Maksimum
1 1 1
2 1 2
3 1 2
4 1 2
5 1 2
6 2 3
7 2 3
8 2 3
9 2 4
10 2 4
11 2 4
12 2 4
13 3 5
14 3 5
15 3 5

     Građenjem sportske akademije Vaši junijori imaju najbolju moguću kondiciju za svoje godine i trening. Nivo sportske akademije i njeno osoblje ne utiču samo na broj juniora koji dolaze nego i na njihovu vještinu. Sa druge strane prosječan kvalitet ovih igrača ne zavisi od nivoa građevina i sportskih direktora.

Trening kamp

     Dva puta u sezoni se organizuje trening kamp u Akademiji sporta. Igrači koje pošalješ u ovaj kamp se brže poboljšavaju. Veći nivo akademije sporta, više igrača možeš poslati u ovaj kamp i oni će se brže poboljšati. Možeš poslati igrače u kamp najviše do 7 dana. Upozorenje! Igrači u trening kampu ne mogu igrati utakmice. Ako je izabrana postava generisana za sljedeću utakmicu (na primjer, nema dovoljno zdravih igrača), neki igrači mogu se vratiti iz kampa na jedan dan kako bi odigrali tu utakmicu. U ovom slučaju oni neće dobiti bonus treninga.

Nazad na vrh

Draft

     Dva puta u toku sezone održava se draft igrača u svim ligama. U sedmici drafta, nema dolaskka novih igrača iz Akademije. Bićeš u mogućnosti da vidiš dostupne igrače za tvoju ligu, četiri sedmice prije drafta. Možeš iskoristiti ove 4 sedmice da skautiraš igrače. Jedino što možeš znati o njima je njihovo ime, dužina karijere, omiljena strana i pozicija. Svakoga dana možeš skautirati onoliko igrača koliko imaš pravo na odabir u draftu, plus jedan dodatni igrač po danu. Izvještaj skautiranja ćeš dobiti sljedećeg dana.

     Skauting će otkriti prognozirani potencijal igrača (A+, A, B, C ili D). Preciznost prognoze zavisi od nivoa ljudskih resursa i ekonomskog dijela i sposobnosti menadžera. U toku svakog drafta može biti do 4 igrača koji su takozvani skriveni talenti-dragulji. Zbog toga ne treba gubiti nadu da se može pronaći daobar igrač u kasnijim rundama drafta. Skautiranje igrača za draft je nezavisno od običnog skautiranja igrača i osoblja.

     Broj tvojih izbora u draftu zavisi od nivoa sportske akademije i efikasnosti vaših sportskih direktora u treniranju mlađih igrača. Možeš da imač minimum od 1 izvučenog i maksimum 5 izvučenih

     Postoje dvije vrste drafta. Prvi se odnosi na to da tiimovi sa najboljom akademijom i sportskim direktorima sa najvećom efikasnošću treninga omladinaca imaju najveće šanse da biraju prvi. Ova vrsta drafta se održava u neđelji 8. U drugom krugu, tim na zadnjem mjestu u ligi imaće najveće šance da bira prvi igrača- Ova vrsta drafta se održava u neđelji 16. U oba tipa drafa, redoslet drafta je odlučen preko lutrije u kojoj svaki tim može da se pomjeri ili gore ili dolje za tri mjesta. Redosled drfta je obrnut nakon svake runde drafta. To znači da tim koji bude birao prvi u prvoj rundi birace zadnji u sledećoj.

     Draft je održava online u vrijeme određeno za tu zemlju. Svaki menadžer će imati jednu minutu da izabere. Ako niste online, igrači se automatski biraju se s vrha popisa.

     Viđećeš atribute igrača koje si izabrao, tri dana nakon drafta. Ovi atributi će biti pod uticajem nivoa tvoje akademije sporta i sportskog direktora. Imaćeš određeni rok u kojem ćeš moći da potpišeš ugovor sa ovim igračima ili ne, a najkasnije do dolaska novih igrača iz Sportske akademije.

Nazad na vrh

Linije

     Namještanje postave je ključ uspjeha tvog tima. Ako ne napraviš svoju postavu, ona će automatski biti generisana, što znači da učinak tvog tima neće biti optimalan. Postava koja je sačuvana kao podrazumjevana se automatski primenjuje.

     Ako ne postavite linije s igračem više i igračem manje, igrači iz prve i druge linije će automatski izaći na led. Igrači za linije s igračem više, igračem manje, kapiten i zamjene mogu se izabrati samo iz prve tri linije, jer četvrta linija može biti povučena iz igre! Da bi linije s igračem više i igračem manje funkcionisale normalno, morate da postavite obje linije s igračem više i obje linije s igračem manje.

     Preporučljivo je koristiti 3 napadača i 2 odbrambena igrača ili 4 napadača i 1 odbrambenog igrača u situaciji sa igračem više. Ostale kombinacije u liniji nisu toliko efikasne. Da postignete najbolji rezultat u igri sa igračem manje, trebalo bi da koristite 2 napadača i 2 odbrambena igrača.

     Pored toga što birate sa odgovarajućim osobinama za određenu poziciju u liniji, morate da obratite pažnju da igrače stavite na njihovu omiljenu stranu. Igrači koji ne igraju na svojim omiljenim stranama (omiljena strana je označena crveno na pregledu linija) ne osećaju se lijepo na klizalištu i njegove sposobnosti neće biti najbolje prikazane. Prefirana strana nije uzeta u obzir u situaciji sa igračem više i manje.

     Još jedan bitan pokazatelj je uigranost. Uigranost među igračima se poboljšava igranjem dok ne dostigne maksimum - 100 posto. Uigranost se povećava sa svakom odigranom utakmicom i pada sa svakom utakmicom koju ne igra. Uigranost linije je najbitniji broj. Ovaj broj je prikazan iznad svake linije. Uigranost linije ne opada ako dodate novog igrača, kome uigranost nije manja od igrača koga mijenja.

     Uigranost igrača tavisi od njihovog vremena provedenog na ledu. Rezervni golman takođe dobija mali procenat uigranosti čak iako se ne pojavi na ledu. Važnost utakmice takođe utiče na porast hemije igrača. Što je veća važnost, brže se razvijaja hemija. Igrači takođe stiču hemiju tokom vježbe, ali ne toliko efikasno kao u meču i to samo kada dostignu određeni prag. Igrači, koji se nalaze iznad ovog praga i ne igraju utakmice, gube hemiju svaki dan čak i ako vežbaju u timu. Povrjeđeni igrači ne vježbaju sa timom i samim tim gube hemiju.

     Postavljanje Vaših zamjenaje važno ukoliko možete da provjerite Vaš tim dnevno. Igrači za zamjene ulaze u igri umjesto povređenih igrača. Ako se igrač iz linije povrijedi a Vi nemate zamjenu za njega, igraćete sledeći meč sa automatskim generisanom linijom.

     Ako se utakmica završi neriješeno u regularnom periodu i nema golova u produžetku, šutiraće se penali. Možeš izabrati svoj ​​trio na strani Penali. Igrači će šutirati penale po tvom redoslijedu. Ako je poslije tri pokušaja i dalje neriješeno, trener će izabrati kojim će redoslijedom ista tri igrača ponovo šutirati. Ako nisi izabrao igrače za šutiranje penala, sistem će nasumično izabrati tri igrača koji će šutirati penale.

     Na strani podešavanja kapitena možete da odabirete kapitena i dvije alternative. Kapiten podiže moral momčadi i ostali igrači igraju bolje. Ovo se naročito odnosi na igrače koji igraju sa njim u liniji. Alternativni kapiten vrši dužnosti kapitena, ukoliko kapetan ne započne meč.

     Pregled vaših linija za sledeću utakmicu možete naći na stranici ''Sledeća utakmica''. Tu možete da provjerite da li ste zadovoljni sa linijama koje ste kreirali i takođe možete da provjerite linije sa igračem više i igračem manje ili igrače za penale. Postava i taktika moraju biti podešene najkasnije 60 minuta pre utakmice. Promjene napravljene kasnije neće biti primjenjene.

Učitajte postavu iz prethodne utakmice

     Ako ne možete da napravite više postava, možete koristiti opciju učitavanja postave iz bilo koje utakmice koju je Vaš tim odigrao u prethodnih 7 dana. Jednostavno odaberete utakmicu s koje želite da učitate postavu na strani Linije. Upozorenje! Postava se učitava bez postavljanja kapitena i njegovih asistenata kao i bez igrača za penale. Morate to postaviti ručno. Također upamtite da je postava učitana isto onako kako je odigrana odabrana utakmica. To znači da ako je igrač za zamjenu igrao u toj utakmici, on će igrati i u učitanoj postavi na istoj poziciji na kojoj je igrao u toj utakmici.

Iskopiraj postavu

     Ako imate opciju da napravite više postava, možete koristiti opciju kopiranja postave. Ako, na primjer, želite da napravite postavu A ili B, tako da budu slične osnovnoj postavi, možete kopirati osnovnu postavu i napravite samo manje promjene u zavisnosti od toga koliko želite da postave budu različite. Na ovaj način ne morate da pravite svaku postavu od početka.

Nasumična postava

     Ako je utakmica odigrana sa nasumičnom postavom iz bilo kog razloga, vjerojatno je da će svakodnevni igrači biti korišćeni iako imate drugačija podešavanja.

Nazad na vrh

Taktika

     Da biste postigli dobre rezultate ne smijete potcjenjivati taktičku spremnost tima. Na strani taktike možete naći nekoliko opcija koje možete iskoristiti kako biste direktno uticali na ishod meča.

Važnost utakmice

     Važnost utakmice je kritična taktička opcija. Morate je koristiti pažljivo, jer iako važnost utakmice tjera vaše igrače da igraju sa maksimalnim intezitetom, uzrokuje brže opadanje sezonske energije. Niska važnost utakmice ne utiče toliko na energiju, ali igrači ne igraju tolikim intezitetom. Važnost utakmice takođe utiče na hemiju i iskustvo igrača. Što je važnost veća, igrači brže dobijaju iskusto i hemiju.

     Možeš promijeniti važnost po periodima na osnovu rezultata na utakmici. Jednostavno trebaš da namestiš uslove koji moraju biti ispunjeni kako bi se važnost promijenila. Važnost igre nema uticaja u produžetku. Produžetak se igra kao da su oba tima namjestila istu važnost meča. Pošto igrači ne gube energiju u produžetku, nema potrebe da se ona sačuva.

Stil igre

     Pravi stil igre ti može pomoći da ostvariš bolje rezultate. Postoje dvije stvari koje trebaš upamtiti. Prva: Za svaku taktiku postoji efektivna konta-taktika. Drugo: Svaki tim ima različite prednosti i slabosti i zbog toga će različitim timovima odgovoriti različite taktike. Još jedna bitnija stvar je da li si favorit ili nisi na utakmici.

     Pored toga, od značaja je i to da tvoji igrači ispunjavaju svoje obaveze po pitanju taktike. Što duže igraju istu formaciju, više je njihova međusobna hemija. Sa druge strane, ukoliko ne koristiš neki stil igre, mogućnost tvojih igrača da izvedu taj stil će biti smanjen. Mogućnost igrača da funkcionišu u određenom stilu igre će se uvećati brže u takmičarskim nego u prijateljskim mečevima. Informacije o trenutnom stanju hemije igrača u svakom stilu igre možeš pronaći u zagradama na stranici Taktika.

     Možeš promijeniti stil igre između dva perioda, na bazi rezultata u meču. Jednostavno podesi uslove koji moraju biti ispunjeni za promjenu sila igre.

Normalan: Ovo je osnovni stil sa igračima koji ispunjavaju svoj primari zadatak. Ova taktika najbolje paše balansiranim timovima sa jednako dobrim napadom i odbranom.

Odbrana: Sa odbrambenim stilom igre, tvoji igrači razmišljaju prvo o odbrani. Ova vrsta taktike je korisna kada igraš protiv jačeg protivnika ili ako ti je odbrana jača od napada. Sa ovom vrstom igre ima manje šuteva na obje strane, pa i manje golova.

Napadački: Ako je glavna snaga tvog tima napad, onda će ti ova taktička opcija pomoći još više. To je posebno korisno kada si favorit na utakmici. Sa napadačkim stilom igre, oba tima imaju više šansi za gol i zato će i postizati više golova.

Kontranapadi: Ako izabereš ovaj stil igre, tvoji igrači će igrati odbranu i tražit način za kontranapade. Slično kao odbrambeni stil, ovaj odgovara timovima sa jakom odbranom, ali u manjoj mjeri.

Prekidanje igre: Sa ovom taktikom, glavni cilj tvojih igrača je da uguše napad protivnika. To je taktika koja se najbolje koristi kada nisi favorit na utakmici. Manje šansi na obje strane smanjuje šanse za gol.

Presing: Kada namestiš ovu taktiku, tvoji napadači pokušavaju da pritisnu protivnike u napadačkoj zoni. Ova taktika je najbolja za timove s kvalitetnim napadačima. Preporučuje se samo za utakmice sa slabijim protivnicima.

Specijalni timovi
     Često se dešava da rezultat odlučuju linije s igračem više ili manje. Pravi izbor taktike u ovakvim situacijama može pomaknuti šanse u tvoju korist. Za svaku taktiku s igračem više postoji efektivna odbrana. I obrnuto, za svaku taktiku s igračem manje postoji način da se iskoristi slabo mjesto u toj odbrani.

     Kao i kod vrste igre, veoma je bitno da tvoji igrači budu sposobni da dobro odigraju i u igri sa igračem više kao i kod izvođenja penala. Što duže budeš igrao u jednoj vrsti taktike, veća je hemija među igračima i oni će bolje igrati. Sa druge strane, ukoliko ne koristiš pojedine opcije taktike, mogućnost igrača da nju izvedu se smanjuje. Informacije o trenutnoj hemiji tvojega tima u pojedinim taktikama, možeš naći u zagradama na stranici Taktika.

     Možeš promijeniti taktiku izvođenja penala i igrača više između perioda na bazi rezultata meča. Jednostavno je potrebno da odrediš uslove koji moraju biti ispunjeni kako bi se broj linija promijenio.

Šutiranje sa plave linije: Ova linija sa igračem više ima dva igrača kod plave linije i njihov zadatak je da često šutiraju kada je ssaigrač ispred gola kako bi skrenuo putanju šuta ili uhvatio odbitak.

Kišobran: Ova linija sa igračem više ima samo jednog igrača nazad koji radi kao kvoterbek. Njegov zadatak je da šalje pak do igrača na stranama koji onda mogu šutirati ili dodati pak.

Igra po boku: Svrha ove linije s igračem više je da fokusira pažnju linije s igračem manje na jednu stranu. Ovo otvara mjesto za jednog igrača na nebranjenoj strani koji može šutira pak nakon dodavanja.

Dijamant: Kada igraš dijamant s igračem manje, tvoji igrači formiraju oblik dijamanta. Jedan igrač brani dio ispred gola, a jedan je bliži plavoj liniji.

Pasivna odbrana: Pasivna odbrana znači da su igrači u liniji sa igračima manje bliže jedan drugom kako bi branili dio oko gola. Ovo daje mjesta liniji sa igračem više.

Aktivna odbrana: Ova opcija znači da će igrači iz linije sa igračem manje brzo zatvoriti igrača sa pakom koji onda ima vremena da napravi kombinaciju. Mana je što ovo može napraviti šansu za protivnika.

Vrjeme na ledu

     Još jedna taktička opcija je mogućnost da se postavi vrijeme na ledu za svaku liniju. Ako želiš da tvoji najbolji igrači daju sve od sebe, stavi veći postotak vremena na ledu za svoju najbolju liniju. Možeš odlučiti i da rotiraš tri linije i na taj način iskoristiš najbolje igrače još više. Mana ovoga je da će se ovi igrači umarati više nego obično. Ne samo da će to negativno utjecati na njihov trening, već će imati manje energije na kraju sezone. Sa druge strane, što više igraju, dobiće više iskustva i uigranost će se brže povećavati

     Možeš promijeniti broj linija između perioda na bazi rezultata meča. Jednostavno je potrebno da odrediš uslove koji moraju biti ispunjeni kako bi se broj linija promijenio.

     Opcija koja Vam dozvoljava da reagujete na protivničko povlačenje četvrte linije može biti iskorišćena kao protivudar na protivnikovu odluku da smanji igru na tri linije kako bi dobio prednost zbog povlačenja četvrte linije koja očigledno ima manje iskustva.

Golman

     Golman počinje svaku utakmicu sa neutralnim samopouzdanjem. Njegovo samopouzdanje se može povećati ili smanjiti između perioda na osnovu njegove igre u prethodnom perijodu. Ako je igrao dobro, njegovo samopouzdanje će porasti i teže će primiti gol. Međutim, ako je igrao loše, njegovo samopouzdanje će se smanjiti i može primiti gol poslije šuta koji bi inače odbranio. U tom slučaju, dobra je ideja zamjeniti ga rezervnim golmanom. Možeš menjati golmane po periodima u zavisnosti od rezultata, primljenih golova ili procenta odbrane.

     Ukoliko imaš uključenu opciju da izvučeš golmana, tvoj tim će je iskoristiti ukoliko 2 minuta pred kraj meča, tvoj tim gubi sa jednim golom razlike. U tom slučaju ćeš imati jednog napadača više i veće šanse da izjednačiš rezultat.

Nazad na vrh

PowerPlay ТV

     Ako se prijavite na hokej nalog dok Vaš tim igra utakmicu, možete tu utakmicu da gledate uživo na PowerPlay TV. Prijenos uživo počinje u 18:00 i traje oko pola sata. Ukoliko ne uspijete da uhvatite neku utakmicu uživo, možete da je nađete snimljenu u dijelu Snimci.

Nazad na vrh

Turniri

Nacionalni kup

     Nacionalni kup se igra po nok-aut sistemu sa samo jednom utakmicom. Dan za igru je utorak. Maksimalni broj timova koji mogu da igraju Nacionalni kup je u jednoj zemlji (ili u ostatku svijeta) je 8192. Nema prednosti domaćeg terena i profit od prodaje karata se djeli jednako na oba tima. Poraženi polufinalisti se susreću u borbi za treće mjesto.

Međunarodni kupovi

     Međunarodni kup je zajedničko ime za prestižna klubska takmičenja Ligu Šampiona i Kupa Pobjednika Kupova. Oba natjecanja imaju 96 sudionika iz cijelog svijeta.

     Preliminarna runda se uvjek igra dva meča, kod kuće i u gostima isto kao što je slučaj i u ligi. Prednost domaćeg leda se računa u preliminarnoj rundi i novac od prodaje karata ide domaćem timu. Plejof se igra pa nokaut sistemu i prednost domaćeg terena se ne računa. Profit od utakmice se djeli na dva jednaka djela.

     Broj timova koji se mogu kvalifikovati iz određenih zemalja određuje sa rangiranjem koje se računa na osnovu rezultata timova te zemlje u poslednje 3 sezone u Ligi Šampiona i Kupu Pobjednika Kupova. Najveća vrijednost se uvjek daje zadnjoj sezoni. Trenutni šampion u oba takmičenja se automatski kvalifikuje za sledeću sezone bez obzira na kvotu zemlje. Ako se pobjednik Kupa pobjednika Kupova kvalificira također i za Ligu Šampiona, njegovo mjesto u KPK biće dodijeljeno sljedećem timu koji je zauzeo mjesto ispod u Nacionalnom kupu zemlje.

Sezona Poeni vrijednosti
1 100%
2 66%
3 33%

     Najbolje rangirani timovi u najjačim ligama kvalificiraju se za Ligu Šampiona. Sa druge strane, najuspješniji klubovi u Nacionalnom kupu kvalificiraju se za Kup Pobjednika Kupova. Ako se isti tim kvalificira za oba natjecanja, Liga Prvaka ima veći prioritet. U tom slučaju, sljedeći tim se kvalificira za Kup Pobjednika Kupova. Ako odluka mora se donijeti za timove od 5. do 8. mjesta u Nacionalnom kupu, onaj tim koji je bolje plasiran kvalificirati.

Turniri za kredite

     Kreditini turniri su turniri sa mogućnošću da osvojite kredite. Svaki tim koji se priključi takvom turniru mora da plati naknadu. Naknadu određuje osnivač turnira. Rukovodilac igre obezbjeđuje kredite za nagradni fond turnira. Ukupan iznos kredita u nagradnom fondu je obično 90% od ukupnog broja kredita sakupljenog od naknada. Nagradni fond će biti podjeljen između naboljih timova na osnovu predodređenog sistema osnivača. Osim ovoga, osnivač može dobrovoljno da pokloni određen broj kredita koji će biti dodat nagradnom fondu.

     Kreiranje kreditnog turnira košta 50 kredita. Osnivač bira raspodjelu nagrada, pomagače, naknadu, broj timova i grupa, formaciju igre, dan početka, dane igre i on/ona može čak da odredi raspodjelu timova po grupama ili šeširima. Osnivač ima pravo da odbije svaki tim koji se prijavi za turnir. Osnivač takođe ima pravo da naknadu za organizaciju djelimično povrati (maksimum 40 kredita), ali samo ako turnir počne uspješno. Traženi iznos kredita će biti oduzet iz nagradnog fonda turnira

     Osnivač turnira može odabrati do tri pomoćnika. Ovi pomoćnici imaju ista prava kao i osnivač. Oni mogu prihvatiti ili odbiju timove, raspoređuju ih po grupama i šeširima, postavljaju logo turnira, website turnira, teme i informacije.

     U slučaju da ekipa krši interna pravila turnira, osnivač i njegovi / njeni pomoćnici imaju pravo da presude utakmice ovog tima. Mečevi plejofa ne mogu biti presuđeni iz tehničkih razloga.

     Ako osnivač turnira ili njegov/njen pomoćnik odbije tim, naknada za ulazak koju je taj korisnik platio u toku prijave će biti u potpunosti refundirana. Međutim, ako osnivač ili pomoćnik prihvati tim, ova odluka je konačna i tim ne može biti izbačen iz turnira. Ako turnir ne dosegne potreban broj timova, biće otkazan i naknada za organizaciju će biti izgubljena. Ako je osnivač donirao kredite za nagradni fond, to će biti refundirano.

     Jedan tim ne može igrati u dva turnira sa istim datumima za igru. Ako se tim prijavi za ovakva dva turnira, igraće u onom u kojem se registracija prva prihvati.

     Ako je tim prijavljen na turnir i već ima zakazane prijateljske utakmice za iste datume, prijateljske utakmice automatski otkazane kada se podesi raspored turnira. Ako je tim dio turnira koji ima dan za igranje utakmice četvrtkom i onda se kvalifikuje za Ligu Šampiona ili Kup Pobjednika Kupova, te utakmice na turniru biće odlučene sa rezultatom 0:5.

     Prednost domaćeg terena se ne odnosi na mečeve i novac od ulaznica i suvenira se dijeli na jednake djelove među timovima. Isto se odnosi i na plejof mečeve, đe se koristi sistem ispadanja.

     Utakmice kreditnih turnira imaju iste parametre kao i prijateljske utakmice. To znači da posjeta, umor igrača, hemija i iskustvo rastu isto kao iu prijateljskim utakmicama.

     Ako su timovi izjednačeni po poenima koristi se procedura taj brejka po sljedećem redoslijedu: gol razlika, veći broj golova i ukupni timski rejting.

     Rangiranje timova za plejof se određuje nakon preliminarne runde. Timovi koji su zauzeli prva mjesta u svojim skupinama biće izabrani na temelju broja osvojenih bodova, gol razlike, većeg broja postignutih golova i ukupnog timskog rejtinga kao konačnog pokazatelja. Timovi koji su rangirani na nižim pozicijama biće grupirani na identičan način. Tada će se parovi doigravanja odrediti na temelju ovih pokazatelja. Najbolje plasirani tim igraće protiv posljednjeplasiranog, drugoplasirani tim će se boriti protiv pretposljednjeg itd.. Ista procedura se poslije koristi i za ostale runde doigravanja.

Nazad na vrh

Reprezentacija

     Svaka zemlja sa svojom sopstvenom ligom takođe pośeduje i nacionalni timove. Svaka od tih zemalja ima ispod 20 i ispod 18 tim uz svoj seniorski tim. Timovi su vođeni od strane izabranog selektora koji se bira od strane ostalih menadžera. Glavni selektori imaju pomoć u vidu svojih asistenata koji oni sami odaberu. Glavni selektro može da mijenja asistenta bez ikakvih zabrana, ali mogu u isto vrijeme imati samo jednog asistenta.

     Postoje dva kruga glasanja. Tokom prvog kruga menadžeri mogu dati svoju podršku nekom od kandidata u bilo kom trenutku sezone. Ovaj glas može biti otkažan ili dat nekom drugom kandidatu prije kraja sezone. Menadžeri mogu glasati samo za svoj nacijonalni tim i samo ako ispunjavaju za to uslove. Postoji različito za svaku uzrasnu kategoriju.

     Drugi krug izbora uvjek traje tokom prve neđelje sezone. Rezultati druge runde se objavljuju ubrzo nakon zatvaranja glasanja. Mandat selektora traje jednu sezonu.

     Menadžeri koji su ispunili zadani uvjet mogu podnijeti kandidaturu maksimalno za jednu reprezentaciju. Moguće je da se kandidujete za selektora strane reprezentacije.

     Moguće je prijaviti kandidaturu u bilo kojem trenutku sezone. Čim je menadžer naveden kao kandidat, menadžeri iz te države mogu mu poslati prioritetne glasove. 10 menadžera s najvećim brojem prioritetnih glasova ulaze u drugi krug.

     Selektor nacionalnog tima može da izabere do 50 igrača u toku sezone za nacionalni tim. Igrači izabrani za tim posle prve neđelje sezone, ne mogu se otpustiti u toku sezone. Igrači izabrani u prošlim sezonama ili od strane prošlog menadžera mogu se otpustiti do 14'og dana sezone. Hemija otpuštenih igrača iz reprezentacije se smanjuje na 20% njihove kemije od trenutka njihovog otpuštanja.

     Prije svake prijateljske utakmice, nacionalni selektor može da pozove do 28 igrača koji će biti dostupni na dan utakmice. Ova postava mora da bude selektovana najmanje dan prije utakmice.

     Selektor može imati na raspolaganju maksimalno 28 igrača tijekom svjetskog šampionata. Igrači mogu biti dodavani u sastav tijekom turnira sve dok se ne popuni svih 28 mjesta. Nema potrebe da se zovu igrači dan unaprijed tijekom trajanja svjetskog prvenstva.

     Selektor nacionalnog tima treba namesti postavu i taktiku prije početka kalkulacije meča. Vremena kalkulacije meča ovisno o dobi slijede u tablici ispod.

Kategorija godina Kalkulacija igre (SET)
Seniori 20:45
Do 20 19:45
Do 18 18:45

     Igrači u reprezentaciji imaju trening bonus, dobivaju više iskustva, njihova popularnost raste brže i donose dio zarade svom klubu za svaku utakmicu koju odigraju.

     Igrači uzrasta do 18 godina mogu igrati samo u reprezentaciji sa igračima ispod 18 godina. Također igrači uzrasta od 19 godina do 20 godina mogu da igraju samo u reprezentaciji sa igračima ispod 20 godina. Na početku svake sezone svi igrači koji prevazilaze predviđeni limit uzrasta se automatski otpuštaju iz tima. Hemija takvih igrača se smanjuje na 20% njihove hemije od trenutka njihovog otpuštanja i prenose je u sljedeću uzrasnu kategoriju.

     Reprezentacije različitih uzrasnih kategorija mogu igrati prijateljske utakmice jedne protiv drugih.

     Sezonska energija igrača u reprezentaciji je neovisna od sezonske energije u njihovom klubu i smanjuje se prema sljedećoj tablici (na temelju 15-ominutnog vremena na ledu za klizače i odigrane cijele utakmice od strane vratara):

Vrsta igre Veoma nizak Niska Normalno Visoka Veoma visok
Prijateljske utakmice 0.04 0.10 0.20 0.40 0.60
Takmičarske igre 0.20 0.50 1.00 2.00 3.00

     Ako je igrač pozvan za utakmicu reprezentacije i njegov klub igra prijateljsku istog dana, igrač će igrati za reprezentaciju i propustiće utakmicu svog kluba. Ako je u trening kampu, igraće za reprezentaciju, ali on će dobiti trening bonus za obuku u trening kampu.

     Igrač ima meč za promiociju/ispadanje i meč Svjetskog šampionata u istom danu, može se pojaviti u oba.

Nazad na vrh

Instant izazovi

     Instant izazovi ti omogućavaju da bez čekanja odigraš meč sa određenim timom. Jedini izuzetak je da ne možeš da izazoveš tim sa kojim već imaš zakazan meč za taj dan. Sve ostale timove možeš izazvati jednom u toku dana. Možeš iazzvati protivnika putem timskog profila, na stranici preporučenih protivnika ili sa dnevne tabele. Možeš dnevno odigrati do 5 besplatnih izazova.

     Instant izazovi nemaju uticaja na energiju, iskustvo ili na popularnost igrača. Takođe, tim ne dobija bilo kakav rejting u poenima niti novac od ovih mečeva.

     Prije bilo kojega izazova možeš izabrati jednu od postava ili taktika. Protivnik će koristiti njihove unaprijed postavljene postave naisumično izabrane taktike. Podešavanje važnosti će biti neutralno za oba tima. Nema prednosti domaćeg terena u instant izazovima.

     Dobijaš poene za svaku pobjedu na dnevnoj tabeli. Što jačeg protivnika pobijediš, više ćeš poena osvojiti. Poeni su sračunati u odnosu na odnos protivnikove snage tima prema snazi tvog tima u datom momentu. Snaga tima koja je prikazana može se razlikovati od one prikazane na profilu tima.

     Grupe za dnevne tabele se izvlače svakoga dana. Maksimalni broj timova u jednoj grupi je 100. Ukoliko se plasiraš među tri najbolja u svojoj grupi, dobićeš poene za neđeljnu tabelu kao i nagradu. Dnevna tabela se zaključuje svakog dana u 8.00 CET.

Dnevna tabela rangiranja Poeni za neđeljnu tabelu
1 3000 + poeni zarađeni toga dana
2 2000 + poeni zarađeni toga dana
3 1000 + poeni zarađeni toga dana

     Svi menadžeri koji su završili u top 3 u svojim grupama na dnevnoj tabeli biće rangirani i u neđeljnoj tabeli. Najuspješniji menadžeri na kraju neđelje će biti nagrađeni u kreditima i specijalnim nagradama. Neđeljna tabela se zaključuje svakog poneđeljka u 8.00 CET.

Nazad na vrh